La participació dels adolescents en la comunitat
En el desenvolupament personal i social dels i les adolescents és important tant el paper de la comunitat on aquests viuen, com la participació activa dels joves en aquesta.
Per aquest motiu, l’objectiu del Teenpod és donar a conèixer les característiques de la comunitat com a element essencial del desenvolupament personal, així com l’articulació del treball en xarxa o integrat dels agents de la comunitat per acompanyar als adolescents en el seu desenvolupament.
Es presenten teories, estratègies i orientacions per tal que la comunitat pugui adquirir una funció educativa, oferint els espais i mitjans adequats i vetllant pel desenvolupament positiu adolescent.
L’experta en la temàtica, Alicia Borrego, dóna resposta a les següents preguntes a través dels recursos multimèdia disponibles en el Teenpod:
- Per què la participació de l’adolescència en la comunitat és necessària?
- Què entenem per comunitat i quins elements fomenten la participació de l’adolescent?
- Com podem promoure la participació dels adolescents a la comunitat de forma més concreta?
Balsells, M.A; Ciurana, A; Fuentes-Peláez, N. & Pastor, C. (2017). Elements per fomentar la participació significativa dels adolescents en els centres educatius. Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva. Col·lecció monogràfica. Vol. 1.
Bouma, H., López, M. L., Knorth, E. J., & Grietens, H. (2018, August 1). Corrigendum to “Meaningful participation for children in the Dutch child protection system: A critical analysis of relevant provisions in policy documents” Child Abuse and Neglect. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.chiabu.2018.05.010
Bronfenbrenner, U. (1987), La ecologia del desarrollo humano. Paidós. Barcelona.
Ganuza,E., Olivari, L. & Paño, P. (2011). La democracia en acción: partcipación de la ciudadanía en la gestón pública. Metodologías Partcipatvas y Presupuestos Partcipatvos. Antígona. Procesos Participativos.
Gonzalez, S. (2016). Quin impacte tenen les activitats extraescolars sobre els aprenentatges dels infants i joves? Què funciona en educació? Evidències per a la millora educativa. Ivàlua. Fundació Jaume Bofill.
Hart, R. (1992). Children’s Participation from Tokenism to Citizenship. UNICEF
Hart, R. (1993). La participacion de los niños: de la participación simbolica a la participación autentica
Hart, R. (1997). Developmental Theory and Children’s Participation in Community Organizations. Social Justice Vol. 24, No. 3
Llopart i Sellarès (2014). Passem a l’acció. Eines i estratègies per a la participació social. Col·lecció TAMBALI. Recursos per educar en valors. Vol. 7.
Lundy, L. (2007). Voice is not enough: Conceptualising Article 12 of the United Nations Convention on the Rights of the Child. British Education Research Journal, (2007), 927–942, 33(6)
Musitu, G., Herrero, J., Cantera, L.M. i Montenegro, M. (2004). Introducción a la psicologia comunitaria. Barcelona. UOC.
Santrock, J.W., Psicología del desarrollo en la adolescència. McGraw-Hill. ISBN: 0-07-249199-X
Subirats, J.; Albaigés, B. (2006), Educació i comunitat. Reflexions a l’entorn del treball integrat dels agents educatius. Barcelona: Fundació Bofill, Finestra Oberta, 48.
Urrea, A., Balcells, M.A., Coiduras, J., Alsinet, C. (2016). Los derechos de la infancia y la ciudadanía global en las facultades de educación. Propuesta formativa para las titulaciones en educación. Edición: UNICCEF Comité Español.
Trilla, J. i Novella, A. (2001). Educación y participación social de la infància. Revista Iberoamericana de educación, (2001), 137-164, (26)
Borrego, A. (2021). La participació de l’adolescència en la comunitat. A Balsells, M.A., Vaquero, E. & Fernández-Rodrigo, L. (Coord.) Teenpods. Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva.
Educadora social al Servei d’Intervenció Socioeducativa del municipi de Lleida. Professora associada al grau d’Educació Social i Treball Social de la FEPTS de la UdL i estudiant de doctorat en participació familiar en el Sistema de Protecció a la Infància i l’Adolescència.
0 Comments