La invisibilitat dels matrimonis forçats en adolescents
El Teenpod “La invisibilitat dels matrimonis forçats en adolescents” descriu la situació amb la que es troben molts joves arreu del món, en la qual dues persones s’uneixen sense el consentiment d’una o ambdues parts.
A Catalunya, la seva incidència s’ha incrementat amb el moviments migratoris. Per aquest motiu, s’ha desenvolupat un protocol que implica la participació de diferents agents socials i el desenvolupament d’accions concretes.
El Teenpod descriu les característiques dels matrimonis forçats, del protocol i com abordar-lo en els diferents contextos socials i educatius. Està especialment dirigit a professionals de l’educació que treballen amb adolescents, encara que també es dirigeix a la població interessada en la situació d’aquests joves.
La experta en la temàtica, la Dra. Neus Cortada Cortijo, exposa aquests continguts responent a les següents preguntes:
- Per què prevenir i detectar els matrimonis forçats?
- En Què consisteix el protocol per a la prevenció i abordatge dels matrimonis forçats a Catalunya?
- Com considerar el protocol en la pràctica professional?
“Noies catalanes casades a la força” (Premsa)
“La violència a violència masclista més desconeguda” (Premsa)
“Als 17 anys em van casar amb un noi de 30″ (Premsa)
Generalitat de Catalunya (2020) Programa de Seguretat contra la Violència Masclista (Publicació)
30 minuts TV3 (2020) Matrimonis forçats a Catalunya. (Vídeo)
TN TV3 (2020) Protocolões per Perseguir Matrimonis forçats a Catalunya. (Vídeo)
Estat de Gràcia Catalunya Ràdio (2020) Matrimonis forçats a Catalunya. (Vídeo)
El Derecho (2014) Sobre los matrimonios forzados. (Web)
Federación Mujeres Progresistas (2018) No acepto. (Web)
Parliamentary Asssembly (2018) Forced Marriage in Europe (Web)
Valentes i acompanyades (s/d). #novull. Valentes i acompanyades. (Web)
Abad Arenas, Encarnación, “Libertad matrimonial y matrimonios forzados”, Diario La Ley n.8228, 2014.
Heim, Daniela, “Violencias patriarcales vinculadas a prácticas tradicionales perjudiciales: el caso de los matrimonios forzados en Cataluña”, en Bodelón, E. y Rodríguez, R. (Coord.), Las violencias machistas contra las mujeres, Servei de Publicacions Bellaterra, 2011.
Generalitat de Catalunya (2020) Protocol per a la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçat a Catalunya. https://dretssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/05immigracio_refugi/08recursosprofessionals/Protocol-per-a-la-prevencio-i-labordatge-del-matrimoni-forcat.pdf
Villacampa Estiarte, Carolina, Matrimonios forzados. Análisis jurídico y empírico en clave victimiológica, Tirant Lo Blanch, 2019LISIS
Cortada, N. (2021). La invisibilitat dels matrimonis forçats en adolescents. A Balsells, M.A., Vaquero, E. & Fernández-Rodrigo, L. (Coord.) Teenpods. Càtedra Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva.
Professora titular de Dret Civil. del Departament de Dret Privat de la FDET de la UdL. Imparteix docència en el Grau en Dret, el Màster de l’Advocacia i, en el Màster UB en Dret de Família i Infància. Membre del GRISIJ.
0 Comments